Medence tisztítás, karbantartás

Az úszómedence, medence karbantartásáról, tisztításáról

Nincs kellemesebb, ha a nyár beköszöntével végre birtokba vehetjük medencénket. Mielőtt azonban nagyon megörülnénk a kellemes időtöltésnek, érdemes a medence feltöltése előtt alaposan kitakarítani azt. Természetesesen ez vonatkozik az éppen befejezett medenceépítésre, medenceszigetelésre is.

A medence építése, illetve a medence szigetelése és burkolása során használt anyagok, fugázó anyagok nagy terhelésnek vannak kitéve. Akkor járunk el helyesen, ha gondosan betartjuk a tisztítási útmutatókat, ha rendszeresen elvégezzük a kötelező állandó és időközbeni medence-kezeléseket. Ha megfelelően tisztítjuk, karbantartjuk a medencét, legyen szó akár mozaikkal burkolt medencéről, akkor az egyébként a használat során előforduló meghibásodásokat is könnyebben elkerülhetjük.

 

A közfürdők és a magántulajdonban lévő úszómedencék tisztítása és ápolása esetén a Német Uszodatechnikai Társaság által kiadott, „Fürdők egészségügyi szabályzata, tisztítása és fertőtlenítése” műszaki adatlap utasításait kell követni. A tisztítószerek kiválasztásánál vegyük figyelembe az RK jegyzéket (tartalmazza az olyan bevizsgált és jóváhagyott tisztítószereket, amelyek úszómedencék kerámia burkolatának tisztítására alkalmasak).

A kültéri medencéket óvjuk meg a fagy hatásaitól. Lehetőleg a  fent említett NUT által kiadott „Kültéri medencék téliesítése“ adatlap utasításait vegyük figyelembe. A víz minőségét folyamatosan ellenőrizzük, szereljünk fel vízforgató berendezést, hogy megakadályozzuk a csempén és a fugákon a gombák  elszaporodását.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a medence építése csak akkor tekinthető igazán befejezettnek és biztonságosnak, ha olyan berendezéseket, gépeket, vízkezelő rendszereket is használunk, amelyekkel megakadályozható a víz által okozott károsodás. Mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő-e a vízminőség! Ennek elérése érdekében speciális vegyszereket kell használni, azonban nagyon fontos tudni, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak a felhasználása csak útmutató alapján, a gyártó által javasolt higítási arányban biztonságos.

A medence fugázásához használt fugázó habarcs önmagában is speciális, nagy tartósságú és szilárdságú anyag, a burkolattól és a körülményektől függően választhatunk az építés során a normál, cement-kötésű, illetve az epoxi, műgyanta alapú habarcsok közül. Bármilyen anyaggal végeztetjük is el a fugázást, minden fajtára igaz, hogy a fuga kötési és száradási idejét maximálisan tartsuk be.

A helyesen burkolt és fugázott medence karbantartásához a tisztítás elegendő, ám nem ajánlatos a nagy erejű sikálás, súrolás. A medence tisztítása a leengedés után történik, hagyományos sepréssel. A kiválasztott tisztítószert helyes higítási arányban kell ezután alkalmazni (tisztító, fertőtlenítőszer esetében is), figyeljünk a tisztítószer ph értékére is, főleg a cement kötésű fugázó anyag esetén. Mindig tartsuk be a gyártó által előírt hatóidőt, ezután tiszta vízzel öblítsük le a felületet.

Gyakran alkalmaznak vízsugaras tisztítást is, azonban tudnunk kell, hogy a túl erős vízsugár „kimoshatja” a fugát a burkolat közül, így ezzel a módszerrel óvatosan kell bánni, mindig tartsunk kellő távolságot a burkolattól, hogy megelőzzük a károsodást. A különböző medence típusok esetén előfordulhat, hogy az általános ajánlott, évente egyszer szükséges teljes vízcserés takarítás nem elegendő. Ennél gyakrabban kell a medence teljes tisztítását elvégezni gyógymedence illetve masszázs medence esetében. Előbbiek során a gyógyvíz tulajdonságait figyelembe véve akár havonta, utóbbiakban akár hetente is elvégezhető a vízcserés tisztítás.

Ügyeljünk a lefolyók, túlfolyók, túlfolyó csatornák és rácsok tisztítására is, hogy megelőzzük az ott felgyülemlett szennyeződés-lerakódást, vagy a túlfolyó algásodását.

A medence helyes karbantartása, a megfelelően kiválasztott, és helyesen alkalmazott anyagok használata mindenki számára biztosítja a  hosszantartó, biztonságos és szép medencét, a kellemes időtöltést.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.