Medenceszigetelés

Az utóbbi időben észrevehetően egyre több családi ház kertjében láthatunk épülni különböző formájú és méretű medencéket.

Ha Ön is rászánta magát a medenceépítésre, akkor tanácsainkkal segíthetünk Önnek abban, amire mindenképpen figyelni kell a medenceépítés során. Az egyik legfontosabb tényező a medence szigetelés.

Könnyű belátni, hogy miért kell különösen nagy gondot fordítani erre: amíg zuhanyzónkban vagy teraszunkon csak időlegesen nedves a burkolat, addig a medencében állandóan víz van. A szakszerű medence szigetelés azért nagyon fontos, mert a különböző méretű medencék mind nagy igénybevételnek vannak kitéve, egyrészt nagy mechanikai hatásnak (hidrosztatikai nyomás, magasnyomású tisztító hatása), másrészt az időjárás elemeinek is jobban ki vannak téve.

Ne feledkezzünk el azokról a vegyi anyagokról sem, amelyekkel a medence tisztítását végezzük. A medenceszigetelés tehát akkor megfelelő, ha hosszútávú és tartós, erre kell törekedni. Ennek alapfeltétele a gondos tervezés és a minőségi kivitelezés, és a felhasznált anyagok helyes megválasztása és magas minősége.

A medencéket, úszómedencéket általában betonból építik. A medence kialakításához használt beton akkor a legmegfelelőbb, ha tömör, víz-cement tényezője alacsony és kevéssé zsugorodik. Ha nem egy menetben betonozzák a medence fenekét és oldalát, akkor a kettő közötti munkahézagba olyan vízszigetelő szalagot kell beépíteni, ami a víz hatására megdagad, megduzzad. Gyakran előfordul, főleg medence-felújítás esetén, de új építésű, nem megfelelően szigetelt medencéknél is, hogy szükség van a medence szigetelés kiegészítésére. Ebben az esetben, figyelembe véve az építési szabályzatot és a módszert, amivel a medencét építették, általában felületzáró szigetelést kell létrehozni.

Tudnunk kell, hogy önmagában a kerámia burkolat nem jelent szigetelést! Szokványos igénybevétel esetén flexibilis, ásványi alapú szigetelő habarcs használatát ajánljuk, mint pl.: Sopro rugalmas szigetelő habarcs

Rugalmas szigetelő habarcs Dichtschlämme Flex 1-K (DSF 523). 

 

Egykomponensű, flexibilis, cement alapú szigetelőhabarcs vízhatlan, repedésáthidaló szigetelések előállításához. Alkalmas balkonok, teraszok, zuhanyzók, mosók, wc-k, úszómedencék alternatív szigeteléséhez. Balkonokon, teraszokon található régi, szilárd, magas tűrőképességű csempeburkolatok javítására (lap-a-lapon). 5m vízmélységig víztárolók belső rétegezésére is alkalmas. Megfelel az 1, 2 és 3 nedvességtűrési kategóriáknak a műszaki leírás szerint.

A medenceszigetelés és a burkolat tervezés során figyeljünk az alábbiakra:

  • A beton kora (min. 3–6 hónap)
  • Az aljzat adottságai, hordozóképessége (előkészítés homokkal vagy magasnyomású vízsugárral, esetleg tapadás vizsgálat).
  • Szélek összedolgozása (kijavítása).
  • A felület kiegyenlítése

Gyakran előfordul, legyen szó akár régi, akár új a medencéről, hogy a hordozórétegen repedések, egyenetlenségek vannak. Ennek oka lehet a rossz beton minőség, vagy a hanyag bedolgozás. Ekkor szükség lehet speciális kiegyenlítő-anyagra, melyek nagy tapadó- és nyomószilárdságúak. A munkát csak ennek felhordása és teljes száradása után lehet folytatni. A medencetest felületét nagyon alaposan ki kell egyenlíteni, hogy a csempe vagy mozaik szigetelésénél már ne kelljen további kiegyenlítést végezni. Ennél a pontnál az alaposság a legfontosabb! A medence szigetelés alapvető fontosságú lépése a felület kiegyenlítése.

  • Szigetelőszalag felragasztása dilatáció- és elválasztó fugákra

A medence szigetelés első lépése a  sarkoknál kezdődik, amihez sarokszalagot kell használni úgy, hogy a vízszigetelő habarccsal bevont felületbe ágyazzuk be a szigetelőszalagot. A szalag habarcsba helyezése után megkezdhető a teljes felület bevonása szigetelőhabarccsal.

  • Szigetelés

A kötőszigetelésre nem kerülhet 5 mm vastagságot meghaladó egyéb réteg. Hagyományos kötésű szigetelőanyagra 28 nap elteltével lehet a következő réteget felvinni. (Határidős építkezéseknél a várakozási idő 3-5 nap, de léteznek olyan anyagok, mint a Sopro AusgleichsMörtel Trass (AMT 468, kiegyenlítés) vagy Sopro Rapidur® B5 (esztrich), amivel ez az idő is csökkenthető.)

Aljzat- és fal kiegyenlítő AMT 468 Rapidur® B5 Gyorsesztrich-képző adalék

 

  • A kötőszigetelés megerősítése a csatlakozásoknál

A medenceszigetelés egyik leggyakoribb hibaforrása a szigetelés átszivárgása a csatlakozásoknál. Ilyen „veszélyes” résznek számít a padlólefolyó, a befúvó fejek körüli rész. Az átszivárgó víz ezeken a területeken a medenceszigetelés károsodáshoz vezethet, gyakran a hibás szerelés, vagy hibás méretezés miatt. A kötőszigetelést a csatlakozó részeknél és áttöréseknél (csövek, fúvókák, megvilágítás, stb. körül)  Sopro Armierungsgewebe (AR 562) üvegszövet hálóval érdemes megerősíteni. Az áttörések kitöltésére kapilláriszáró műgyantát és kvarchomok keveréket ajánlunk (Sopro DünnBettEpoxival DBE 500).

  • Próbafeltöltés

A kész medenceszigetelés végén, a munkálatok befejezésével, de a burkolat fektetése előtt próbafeltöltést kell végezni legalább két hétre. Feszített víztükör esetén kapilláriszáró fugát kell létrehozni pl.: Sopro Epoxi- Grundierung (EPG 522) és kvarchomok keverékével a túlfolyó és medence fala között, hogy a hidrosztatikus nyomás következtében keletkező vízszivárgás megakadályozható legyen.

Ha ezeket a munkafolyamatokat pontosan, minden szabályt és előírást betartva végezzük, a medence szigetelés hosszantartó és tartós lesz. A szigetelés befejezése után medencénk készen áll a burkolásra.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.